Sprawdź oferty
hoteli wellness!

info@hotelklaszter.hu +36 70 433 5917

Świąteczne długie weekendy

inne oferty

Wellness weekend

Elsőként Egerben az ország legnépszerűbb egyiptomi kiállítása!

Megnyílt pénteken (2016. április 15-én) Az ujjászületés kapujában című különleges kiállítása az egri várban.

Mérföldkő múzeumunk életében a mai nap, hiszen évtizedek óta nem fogadtunk ilyen magas szakmai színvonalú és összetett műszaki igényű kiállítást – fogalmazott Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a megnyitón.

 

Kiemelte: mivel a tárlat megkövetelte, hogy műszakilag és  technikailag felújítsák a kiállító tereket, ezért a Dobó bástya mostantól nemzetközi kiállítások fogadására is alkalmas.

 

Dr.Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt: kiváltságosnak érezhetjük magunkat e tárlat megtekintésekor, hiszen ezeket az óegyiptomi tárgyi emlékeket nem kiváncsi szemek számára, nem földi halandók gyönyörködtetésére szánták. Ezek között az alkotások között úgy érezheti magát az ember, mintha közvetlenül ott lenne az újjászületés kapujában – fogalmazott.

 

Szavai szerint ez a tárlat volt az ország első egységes és máig legnépszerűbb, leglátogatottabb egyiptomi gyűjteménye, amelyet a Szépművészeti Múzeum 1939-ben hozott létre. Kiemelte: ez a különleges tárlat a Szépművészeti Múzeum felújítása alatt a legméltóbb helyre került, hiszen az egriek viszonya természetes, bensőséges és mindennapos a történelemmel, büszkék városuk dicsőségére.

 

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Eger egy olyan európai hírű és szépségű kisváros, amelynek mindig arra kell törekednie, hogy “országos attrakcióknak” legyen a helyszíne, komoly kulturális eseményeknek otthont adva. Főleg, ha olyan jogos, ambíciózus terve van, mint Európa Kulturális Fővárosának lenni – tette hozzá.

 

A képviselő kiemelte: az említett okok miatt fontosnak tartja, hogy két éve, az országban egyedülálló módon sikerült stratégia megállapodást kötni Tarlós István főpolgármesterrel és Budapesttel. A két város önkormányzat szorosan összehangolja marketing tevékenységét, és olyan jelentős programokban is együttműködik, mint az Egri és Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint más kulturális, gasztronómiai rendezvények – fejtette ki.

Nyitrai hangsúlyozta: hasonló sikeres együttműködést hozhat a közel jövőben Székesfehérvárral megkötendő stratégiai megállapodás.

Kreativitásra és talpraesettségre is szüksége lesz Egernek, amely régiós kulturális vezető szerepre törekszik – fogalmazott a képviselő. Ezért is fontos eredmény, hogy Egerbe tudtuk hozni ezt az egyedülálló tárlatot, amely a Szépművészeti Múzeum legnépszerűbb és leglátogatottabb kiállítása – mondta.

 

Mint fogalmazott: Eger nemcsak kulturális értelemben befogadó város, ezért legújabb büszkeségét nemcsak az egrieknek és a környéken élőknek, de a régió minél több lakójának (például a Borsod és Nográd megyeieknek is) szeretné megmutatni. Arra biztatok tehát mindenkit, hogy látogasson el Nemzeti Emlékhelyünkre, az egri várba és tekintse meg a kiállítást – jelentette ki.

 

Habis László, polgármester hangsúlyozta: a kiállítás címében szereplő szónak, az újjászületésnek többszörös értelme van, hiszen egyrészt megújul a Szépművészeti Múzeum, másrészt az egri vár is megújult a közelmúltban több mint két milliárd forintból.

Mint fogalmazott: ez a kiállítás az ízlés győzelme az igénytelenség felett, a hit győzelme az üresség felett, a tudás győzelme a műveletlenség felett és az élet győzelme a halál felett.

 

Forrás: http://www.egerhirek.hu/

Kapcsolódó képek

© 2014 | Turisztikai Hotel Klaszter - Minden jog fenntartva

logo logo logo logo