Látnivaló kategóriák

Keresés

Wellness hétvége

Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balaton és környéke - CsopakEz a borvidék, mint a neve is mutatja, két különböző bortermelő tájra oszlik. A balatonfüredi borok testesebbek, tüzesebbek, alkoholszintjük magasabb, míg a csopaki borok tartózkodóbbak, könnyedebbek, illat- és zamat-gazdagabbak.
Balatonfüredet és környékét a gyógyvíz és a bor együttes ereje teszi vonzóvá. A világ különböző részéről utaznak ide azok az emberek, akik önmagukat egy kicsit kényeztetni akarják, kívülről és belülről egyaránt, a szénsavtól pezsgő gyógyvíz, az egyedülálló, szívbetegeknek kedvező hatású klíma, valamint a jófajta fehérbor erejével.
A Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetsége 1987-ben XXIV. Kongresszusát Balatonfüreden tartotta, ekkor adományozta a városnak a megtisztelő Szőlő és bor nemzetközi városa címet. A bor és az egészség jegyében a magyar szövetség is itt tartotta első kongresszusát. A Balatonvin Csopak Borrend évek óta őrzi a borivás kultúrájának hagyományait ezen a területen.

Terület: 2270 hektár
Klíma: Sok napsütés jellemzi, a szőlőtermesztésnek kedvező az időjárása. Éghajlatát a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, mivel a Balaton víztükréről visszaverődő fény javítja a szőlő minőségét. Éghajlati viszonyai a Badacsonyi borvidékhez hasonlítanak.
Talaj: változatos, Kristályos pala, amelyet homokkő, mészkő, illetve homok takar. Néhol a magas vastartalom miatt a föld vörös színű.

Szőlőfajták, borok:
Olaszrizling Ez a borvidék tradicionális fajtája, amely esztétikailag is kellemes: zöldes fehér színű, rezedára emlékeztető illatú. Ízében dominál az olaszrizlingre jellemző keserű mandula íz. Fűszeres ízekkel, testes, gömbölyű íz hatással, több év múlva szilvaillatú másodlagos bukéval gazdagított bort ad.
Rizlingszilváni, Chardonnay : kellemes, intenzív illatú, lágy, zamat gazdag bor készül belőlük.
Tramini, Sárgamuskotály
Sauvignon blanc A tihanyi félsziget tüzes vörösborairól nevezetes.

Borvidék települései:
a) Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly
b) Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Híres pincészetek: Feind, Figula, Jásdi, Pántlika, Petrányi, Tamás Pince

Forrás: balatonborgaleria.hu

Balatonfüred-Csopaki borvidék a térképenKérdésével, észrevételeivel kapcsolatban kollegáink készséggel állnak rendelkezésére. Egyéni ajánlatot, céges rendezvények, konferenciák, ajándékutalványok gyors és teljeskörű ügyintézése, kidolgozása az Ön személyes igényeinek megfelelően díjtalanul!

Válasszon a lehetőségek közül

  • Küldés

© 2014 | Turisztikai Hotel Klaszter - Minden jog fenntartva

logo logo logo logo