Látnivaló kategóriák

Keresés

Wellness hétvége

Kőporos Borászat
Észak-Magyarország - Eger


Borászatunk alapja a családunkban generációk óta folyó szőlőtermesztés és borkészítés.
Építészmérnöki diplomával a zsebemben majdani apósom kézen fogott, levezetett a pincébe, és azon kaptam magam, hogy bort fejtünk és hordókat mosok. Apósom és néhány öreg borász barátja voltak azok, akik bevezettek a borászat rejtelmeibe. Kint a szőlőben a napszámosoktól lestem el a szőlőművelés alapjait. Erre a tudásra és szakmai tapasztalatra alapozva alakult meg 1992-ben az akkor még 7,2 hektár termőterülettel rendelkező Kőporos Borászat, mint családi gazdaság. A borászatunk ültetvényeinek fajtaösszetétele széles, koruk 10-45 év között mozog, melyeket középmagas és alacsony kordonon művelünk. A jelenlegi 44,4 hektáros ültetvényeink - melyben domináns a kék szőlő - Eger, Egerszólát és Verpelét határában terülnek el.

Ültetvényeink összetételét tudatosan a „zászlós” borunk, az Egri Bikavér házasításhoz telepítettük, melyek az előbb felsorolt területek kiváló dűlőiben találhatók.

Az Egri Bikavér nemes íz világát öt fajta társításával (Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Kékoportó) valósítjuk meg.

Természetesen más vörös borokat (Kékfrankos, Cabernet fajták) és fehér borokat is készítünk.

Fehér boraink közül a legnagyobb mennyiségben a világfajta Chardonnay-t forgalmazzuk, de hagyományos magyar fajtákat is termesztünk és forgalmazunk (Leányka, Olasz rizling, Zengő).

A fajtaválasztékot 2002-ben Merlot, Syrah, Kadarka, Pinot noir telepítésével bővítettük, melyek 2005-ben már termőre fordultak.

Boraink minőségét a déli, délnyugati fekvésű dűlők, a borvidék sajátos mikroklímája, és a szigorúan alacsony terméshozam (50-70 q/ha) garantálja.

A hazai piacon kívül jelentős mennyiséget értékesítünk Lengyelországba, és amire talán a legbüszkébbek vagyunk, Franciaországba is.

Családi borászatunk fontosnak tartja, hogy a borkedvelő közönség a borral a születésének helyszínén, a pincében ismerkedhessen meg, ezért lehetőséget biztosítunk borkóstolással egybekötött pincelátogatásra.

Kőporos Borászat a térképenKérdésével, észrevételeivel kapcsolatban kollegáink készséggel állnak rendelkezésére. Egyéni ajánlatot, céges rendezvények, konferenciák, ajándékutalványok gyors és teljeskörű ügyintézése, kidolgozása az Ön személyes igényeinek megfelelően díjtalanul!

Válasszon a lehetőségek közül

  • Küldés

© 2014 | Turisztikai Hotel Klaszter - Minden jog fenntartva

logo logo logo logo